Puur natuur


Wanneer u kiest voor puur natuur, dan kiest u voor een zwemvijver met een diversiteit aan flora en fauna, waarbij er wordt gestreefd zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van filtertechniek, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van voor bijvoorbeeld een fontein of waterpartij.

Een aandachtspunt bij dit type zwemvijver is dat in de warmere maanden het water groen en troebel kan worden. Er kan algvorming of een biofilm aan de wanden ontstaan, omdat het stilstaand water betreft.

Om het onderhoud zoveel mogelijk te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren is het aan te raden om gebruik te maken van bacteriën, weinig tot geen vissen in het water te houden en gebruik te maken van veel planten, zodat er een natuurlijke filtratie ontstaat.

Een voordeel van dit type zwemvijver is dat er geen, of weinig energiekosten zijn. Daarnaast is het onderhoud periodiek, waarbij gedacht moet worden aan het snoeien van de beplanting en het eventueel schoonmaken van de bodem van de vijver.